26.06.2019 15:48    

TVRDE I PLINOPROPUSNE
MEKANE
TVRDE I PLINOPROPUSNE (SILIKONSKE) LEĆE

U osnovi postoje dvije vrste kontaktnih leća, tvrde i mekane, a ta je podjela nastala kao posljedica dojma koji one izazivaju u kontaktu sa ljudskim tijelom.
Prema vrsti materijala od kojeg su izrađene, one mogu biti plinopropusne i plinonepropusne. Ova podjela je mnogo značajnija jer ukazuje o bitnim karakteristikama materijala koje znatno utječe na normalnu fiziologiju ljudskog oka. Naime, kao i svaki drugi organ ljudskog tijela za svoju funkciju treba kisik, kojeg dobiva kroz krv ili izravno iz zraka, njegovim otapanjem u suzama. Postavivši kontaktnu leću na oko, u izvjesnoj mjeri ograničavamo pristup kisika neophodnog metabolizmu. Zbog toga je svojstvo plinske propusnosti postalo vrlo važno u odabiru materijala iz kojeg će leća biti napravljena.

Vrsta tvrdih kontaktnih leća, koje su napravljene od polimetil metakrilata (PMMA), ne propuštaju kisik kroz svoju strukturu. Kisik iz okoline do oka dolazi samo preko suza koje struje između leće i oka, a učinkovitost takve oksigenacije ovisi o međusobnom odnosu zakrivljenog prednjeg dijela rožnice i temeljnog radijusa leće. Tvrde kontaktne leće napravljene od materijala koji u sebi sadrže silikonsku mrežu s fluorom su plinopropusne i omogućavaju pristup kisika ne samo preko suza već i izravno kroz leću. To takvim lećama povećava učinkovitost, ali i udobnost njihovog nošenja.

Cjenik leća:

Optimum Confort (DK 65)    .................     300,00

Optimum Extra (DK 100)     .................     400,00

Boston    (Dk 100)              .................     450,00

         

 

 


   Copyright © 2003. developed by tramot